Tuesday, July 13, 2010

Beijing

Vi anlände till Beijing med transmongoliska igår efter sex och en halv dagars
resa. Vi hade inte tillgång till internet på tåget så kunde inte uppdatera
bloggen förrän nu. Blogger, blogspot och facebook är blockerade i Kina men nu
har jag fixat en VPN-konto som gör att jag kan ansluta till nätet via USA så nu
kan vi blogga igen.

Tisdagen i Moskva fick vi tågbiljetterna av Natasha från resebyrån och åkte sen och la våra reseväskor i förvaring nära tågstationen så vi inte skulle behöva släpa runt på dom hela dan. Eftersom detta var vår enda dag i Moskva passade vi att besöka röda torget och kolla ut Moskvas häftigt utseende tunnelbansystem. Medan vi senare väntade på vårat tåg råkade jag se nån som såg känd ut på nåt vis. Det visade sig vara en gammal skolkompis som jag inte sett på 10 år, och som också skulle ta transmongoliska tillsammans med ett resefölje från Norge. Han blev rätt paff när jag klappade honom på axeln.


Tunnelbanan i Moskva


Lenin, David och Gösta nära tågstationen


St. Basil's Basilika vid röda torget

Resan på transmongoliska gick överraskande snabbt kändes det som. Vi fick dagarna till att gå vid att spela mycket kort, stiga av och köpa mat på stationerna, se ut av fönstret och prata med andra resenärer. Vi fick bra kontakt med två killar från Hong Kong som pluggade i London och skulle åka tåg hela vägen hem, och med ett par från London som skulle backpacka i Vietnam, Cambodia och Indonesia i två och en halv månad. Det var även ett par trevliga svenskar från Helsingborg och Malmö på nästa vagn, och många norrmän. Undertecknade pratade också lite med en azer som skulle besöka sina föräldrar i Ulan Baator.

David i våran tågkupé


Matförsäljning på rysk station, bröd, korv, fisk, glass, läsk osv

Dom rysska rublerna räckte rätt bra till på vägen, ett måltid i restaurantvagnen kostade för tre personer ungefär 200 norska / 220 svenska. På mongoliska gränsstationen försvann dom därimot rätt snabbt när vi valde att växla till mongoliska sedlar med en man som gick från vagn till vagn. Jag fick 4400 mongoliska för 1100 rubler. Det visade sig senare i mongoliska restaurantvagnen att måltiden kostade 40000 mongoliska och vi hade bara 8-9000 ungefär. Vi hade fått en kurs som var tio gånger lägre än den skulle vara, vi borde självklart inte växlat utan att veta vad kurserna låg på ungefär. Som tur var hade vi även dollar så vi kunde betala för maten. Sista resdagen fick vi gratis frukost och lunch i kinesiska restaurantvagnen, och betalade för dricka med dollar. Maten var bäst i ryska vagnen, i mongoliska var det inte mycket krydda, och den kinesiska var rätt enkel.

Klockan är nu kvart i tolv så jag avslutar detta inlägg nu, men jag ska försöka komma med fler uppdateringar och bilder om inte allt för länge.

4 comments:

 1. Det var jätteroligt att höra av Er o se bilder från resan. Skönt att allt är OK. Går Gösta bra nu? Man ska aldrig växla svart.
  Gunvor

  ReplyDelete
 2. Jag fattar att Rolf Erik blev paff när du klapade honom på axeln, vem väntar att träffa en fræning i Moskva!!! Jättekul att höra av er, skönt att ni nu kan vara på nätet!!! Kramar

  ReplyDelete
 3. Hur är Beijing?
  Hur är vädret, hur är maten, hur är beijingarna?
  Plötsligt fick jag lust på kinamat..
  Legg gärna ut många fler bilder ;)

  Linnea

  Lilly och Stian hälsar

  ReplyDelete
 4. Linnea: det är rätt varmt så vi svettas rätt rejält ifall vi måste gå längre sträckor (som vi har gjort rätt mycket dom sista två dagarna). Beijing-invånarna är för det mesta trevliga och glada, fast inte alltid så duktiga i engelska (dom förstår dock en hel del bättre än dom pratar).

  ReplyDelete