Saturday, July 31, 2010

Chengdu

Fyra nätter övernattade vi i Chengdu, som med sina enlikt Wikipedia 11 millioner invånare har fler invånare än hela Sverige, fast dom bara är trettonde största staden i Kina. Chengdu ligger i Szechuan-provinsen, och det var just på grund av den goda maten dom är känd för att vi åkte dit. Vi bodde på ett trevligt vandrarhem som inriktade sig primärt på backpackers.


Första måltid i Chengdu, mycket gott


Älv rakt över vägen från vandrarhemmet


Älven nattestid


Delar av centrum nattestid

Dagen efter ankomsten gick vi runt i centrala Chengdu. Det kändes rätt modernt med många reklamskylter, häftiga ljuseffekter på skyskraparna på kvällstid, och märkesproduktaffärer överallt. Vi åt denna dagen en av resans bättre måltider, och besökte också ett donutbageri.


Kineserna hänger med på vad som är högsta mode


Pumpasoppa, fläsk med bästa sötsura såsen hittils, och biff med purjolök, ett väldigt smakligt måltidTre donuts till tre karlar

Nästa dag åkte vi till Panda Breeding Centre, där dom avlar pandor som är en utrotningshotad art. David fick rätt många bra bilder tagna här, och det var särskilt kul att se hur pandorna njöt av sin rätt så simpla diet, 10-40 kg bambus om dagen.


Pandastaty nära ingången


Matnjutning pågår


Närbild på panda


Klätterpanda


Där fanns även röda pandor i parken


Fiskmatning i parken


Förlåt, fisk- och ankmatning

Senare på dagen besökte vi People's Park i Chengdu, där dom bland annat hade åkattraktioner, museum, en liten sjö där man kunde hyra båtar, och diverse tehus. Dagen avslutades med en Szechuan-specialitet, hot pot, där en massa maträtter serveras rått och sen får man lägga ner dom i en kokande potta med kryddor och diverse andra smaksättande ämnen i.


Visdomsord i parken


Parksjö med båtuthyrning


Det spelades en del mahjong i tehusen
Man kunde även i People's Park mata fiskar
Hot pot på vandrarhemmet

Sista dagen innan vi åkte vidare besökte vi en mindre ort lite utanför Chengdu där dom hade en äldre stadsdel med över tusen års historia som bebotts av Hakka-kineser, en av minoritetsgrupperna i Kina. Där var nu massa restauranter, snacks-försäljare (skorpion på pinne osv), kostymaffärer där man kunde klä ut sig og fotas för en summa, och andra affärer.


Port inn till Luodai-stadsdelen


Luodai-gata
Några utklädda kinesiska tjejer ville även ha med Gösta och David på bild

2 comments:

  1. Hej hej! Ser på fb att ni är i Hong Kong! När börjar resan hem? Dom här veckorna har gått jätte fort vad? Jag följer med m och p till Oslo nästa vecka, måste vara hemma till fredag, men vi hinner nog träffas!

    ReplyDelete
  2. Vi åker hem på söndag den 8. Tiden har gått lite för fort ja :)

    ReplyDelete