Sunday, July 25, 2010

Xi'an

I Xi'an var vi från den 20. till den 23. juli. Det var en trevlig stad med bra atmosfär. Centralt i staden hade dom en massa fontäner som växelvis var av och på, och en massa barn sprang in när den skruvades av och sen snabbt ut när den skruvades på. Dom hade rullskridskouthyrning, så det var en hel del barn och ungdommar på rullskridskor som åkte runt i parken. Det var även rullskridskoskola för dom yngsta.

Vy från hotellet

Häftiga fontäner

Vattenlek i fontänerna

Rullskridskoskola i central park

Stadens centrum var ett klocktorn som slog tiden varje timme. På kvällarna var det häftigt upplyst och en massa fåglar flög runt över tornet, antagligen hade dom tränats upp till att göra det.

Klocktornet på dagtid

Klocktornet på nattestid

Staden var omsluten av en bymur på 13.7 km. En av dagarna hyrde vi cyklar och cyklade runt hela, 75 minuter tog det eftersom cyklarna ej var av högsta kvalité. Detta blev ett av höjdpunkterna på resan.

Uppe på Xi'ans bymur

Gösta och David cyklar

Vi åkte självklart för att se terracottaarmén, tillsammans med en bra guide och ett gäng from Holland som också hade bookat guidning. Det var rätt mäktigt att se dessa 2200 år gamla statyer, världens åttonde underverk som det av några kallas.

Terracottaarmén i den största utgrävningskammaren

Närbild på några av krigarna

Sittande terracottakrigare

Tre terracottasoldater från nyare tid

Våran trevliga reseguide

Sista dagen åkte vi och såg Big Wild Goose Pagoda, ett Buddhistiskt tempel, en bit utanför bymuren. På kvällen fick vi åka motoriserade cykelritchor istället för taxi till järnvägsstationen, en interessant upplevelse. Eftersom vi var ute någonlunda sent med att köpa biljetter hade vi bara fått sittplatser på den 18 timmar långa resan till Chengdu. Det var rätt trångt med kineser i vagnen, det var även dom som inte hade sittplats men fick stå upp eller försöka sitta längs mittgången. Ibland kom det försäljningsvagnar förbi med mat, dricka, tidningar osv, och då fick dom resa sig upp. Verkade vara ett jobbigt sätt att resa på, men billigt antar jag.

Big Wild Goose Pagoda

Kinesisk snabbmat. Gösta tyckte så mycket om dumplingarna till höger att han köpte tre till.

Väntrummet i Xi'an

Våran tågvagn där vi satt i 18 timmar

Äntligen framme på vandrarhemmet i Chengdu

3 comments:

  1. Man undrar här hemma när ni kommer tillbakz? Är ni i Skåne ti-to nästa vecka?

    ReplyDelete
  2. 8. augusti åker vi tillbaks, men för min del blir det direkt till Oslo från Köpenhamn.

    ReplyDelete
  3. Hej på Er/Dig! Det var kul att se lite nya bilder o höra hur Ni har det. Låter ju inte så dumt!!!!

    ReplyDelete